Je bent maar een MBO verpleegkundige

Verpleegkundige die MBO hebben mogen alleen oude mensen wassen.

Dit is een uitspraak die Kevin deed, ik zal jullie uitleggen wie Kevin is… Kevin is het nieuwe vriendje van Boy, hij is 19 en studeert medicijnen, of zoals ze dat nu noemen Geneeskunde. Hoe ik hem ken? Niet eigenlijk! Boy is een homoseksueel die graag HBO V wil gaan studeren en ik heb een paar keer afgesproken met hem. Jaren heb ik een afkeer gehad tegen de ziekenhuis verpleegkundige die denken alles te weten en te kunnen. Gelukkig is het meeren deel juist super leuk, maar je hebt ze er tussen zitten … Een veel grotere hekel heb ik aan artsen die doen of het MBO papiertje geen waarde meer heeft! En dat alleen omdat de HBO’ers in de papieren meer doen. Hooghartigheid hoort niet in de zorg thuis… Want het is hetzelfde hart die ons in leven houd, de zelfde lucht die wij inademen want we zijn allemaal mensen

Zo kreeg ik een appje van Boy, dat MBO verpleegkundige niets mogen of kunnen… Dat had hij van Kevin gehoord, als Verpleegkundige niveau 4 mag je alleen oude mensen wassen. Lieve lezers je kunt je voorstellen dat ik daar met rook uit mijn oren stond te lezen wat deze student Geneeskunde heeft gezegd over een beroepsgroep waar hij later als arts bijna geheel afhankelijk van is.

Die bemoedigende woorden die wij uitspreken naar een revalidant die opnieuw moet leren lopen… Het maakt de revalidant echt niet uit wie hem aanmoedigt en wat voor opleiding daar achter schuil gaat.

De mevrouw die ligt te bevallen maakt het niet uit in welke hand ze mag knijpen. Of de hoeveel handelingen er met die hand zijn uitgevoerd. Het geluk dat ze heeft als ze word gefeliciteerd met een jongetje of meisje. Daar kan niemand tegenop, en welke opleiding de broeder of zuster heeft genoten maakt haar niet uit hoor, ze is al lang blij dat het allemaal achter de rug is…

De stervende jongen van 20 gegrepen door kanker, en stoned van de morfine tegen de pijn. Zegt dankbaar ‘dankjewel’ wanneer de zuster hem komt wassen, hij laat zijn ouders en zus achter. Tegen wie hij dat zegt? een gewone verzorgende. Het maakt hem niet meer uit welke opleiding deze heeft gehad hij is al lang blij dat iemand hem komt wassen.

Ik als normale zorg assistent loop op mijn afdeling gearmd met een dame, ze begint te dementeren. Ze kan haar kamer niet meer vinden, als ik haar laat zien waar het is bedankt ze me, het maakt haar niet uit welke diploma’s ik heb en welke niet!

Dat een MBO verpleegkundige alleen oude mensen mag wassen, en een HBO verpleegkundige dat niet hoeft? Oeps fout… Ook de HBO verpleegkundige moet oude mensen wassen. en een MBO verpleegkundige werkt nog steeds in de wijk en in het ziekenhuis, het enige verschil? papier werk!

Daar sta ik dan, terwijl ik dit schrijf word ik alleen maar bozer. Want waar haalt Kevin een jongen die nog nooit met een vinger het werk van een verzorgende, verpleegkundige niveau 4, 5 of 6 heeft hoeven doen, het lef vandaan om te benoemen dat een het mbo diploma niks meer waard is. Sorry hoor Kevin maar neem mijn werk een dagje over, en zie waar ik voor werk. Namelijk mijn mensen die ik bij naam en voornaam ken, ik weet hun leeftijd en weet wat ze nodig hebben, hoe ik dat weet? Omdat ik dagelijks met die mensen werk, een stukje inlevingsvermogen iets wat jij dus blijkbaar niet hebt.

Weetje nu ik zo schrijf merk ik dat het me niet meer uit maakt, omdat ik weet wat mijn werk inhoud. Ik weet voor wie ik dagelijks mijn bed uit kom, en waar ik mee werk!! Namelijk Hoofd, Hart en Handen…

Dus beste Kevin ik hoop dat je een goede dokter word, maar als je ergens mijn achternaam ziet staan? draag mij maar over aan een collega. Want ik haal mijn schouders op en open het kraantje van mijn katheter zak. Die ik vervolgens leeg laat lopen in je schoenen… Dan zeg ik:”ja ik ben maar een oude mensen wassende broeder hé, ik snap dat niet.”

 

PS: Boy succes hé met je studie en je vriendje! Hoop dat jij over 5 jaar je speldje mag halen 😉

 

 

Facebook Comments

3 comments on “Je bent maar een MBO verpleegkundige”

  1. Annabel schreef:

    Gaaf hé, die jochies weten echt niet wat ons vak in houd. Super dat je er over blogt ik snap dat je er boos om bent. Geep Going the nurse is inside you!

  2. Marion schreef:

    zijn speldje mag halen? en dan is hij HBO Verpleegkundige niks daarvan hij moet gewoon zijn MBO papiertje gaan halen.

  3. Ada L. schreef:

    we zijn toch allemaal van vlees en bloed? allemaal mens wat maakt het papiertje dan uit? die jochies mogen gewoon niet zo denigrerend praten over ons vak gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.