Alleen op de wereld.

Kennen jullie de film? of misschien wel het boek? ‘Alleen op de wereld’ het was mijn favoriete boek. We hadden hem op CD en zo kon ik hem dus onderweg luisteren, maar daar gaat het niet over. Kennen jullie het gevoel van alleen op de wereld zijn?

alleen op de wereldHet is alweer een week of 4 terug, mijn aanmelding bij het psychologisch centrum. Ik zit alweer een maand of wat slecht in mijn vel. Na vele onderzoeken kwam er dus uit dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb ontwikkeld. Ik kan jullie uitleggen wat het is, voor dat jullie me in het pieterbaan centrum zien zitten pratend tegen de gordijnen van mijn kamer.

Stel je voor, als kind heb je een arm gebroken. Je gaat niet naar een dokter en laat het genezen, het geneest echter scheef en het groeit verkeerd aan elkaar. Als kind? Ja als kind zou je daar nooit rekening mee houden, wanneer je ouder word en dus ook minder flexibel merk je pas hoe pijnlijk het eigenlijk is.

Dat is ook een beetje hoe het werkt met een persoonlijkheidsstoornis, ooit ben ik door gebeurtenissen stukje bij beetje gebroken. Toen zocht ik geen hulp want je merkt het stiekem als kind niet, door de jaren heen is het weer terug gaan groeien; je bent als kind immer flexibel genoeg om deze stukjes op te vangen en nieuwe dingen te leren waardoor het niet meer gebeurt. Ook wanneer alles weer is genezen zul je altijd die breuk zien zitten net als een breuk in je arm.

Diagnose?!?

Je kunt psychologie schijnbaar opdelen in 3 diagnostische assen en om het makkelijk te maken doen ze dat met Romeinse cijfers.

As I slaat eigenlijk op alles; het is een verzameling van alle psychologische diagnoses behalve de persoonlijkheidsstoornissen en de verstandelijke beperkingen.

As II deze slaat op de persoonlijkheidsstoornissen en verstandelijke beperkingen.

As III waar deze op slaat? geen idee eigenlijk er staat op de website:”As III codeert de klinisch relevante, algemeen medische zaken.” (naar: https://www.henw.org)

dan heb je ook nog

As IV en As V deze zijn beiden niet diagnostische assen.

Uit het onderzoek van het UMC is gekomen dat ik op As II scoor dus dat betekent dat die As verder onderzocht word.

As II bestaat uit de paranoïde, de narcistische, de borderline, de obsessief-compulsieve, de anti-sociale en de afhankelijke.

Ook vinden ze in de psychologie vragenlijsten heel leuk, wat zeg ik? ze gooien je er mee dood. 7 vragenlijsten van 60 vragen per lijst. Ik kan jullie vertellen dat is dus niet lollig, vooral niet als je gewoon werkt en vermoeid thuis komt na je avond of middag dienst. Er nog een opleiding loopt en 2 ziekenhuis onderzoeken. Uitkomst van de vragenlijsten? Ik scoor op alle onderwerpen wel iets… Maar niet genoeg om een diagnose te hebben waar ik aan kan werken, ik wist van mezelf dat ik veelzijdig was maar zo veelzijdig in mijn slechte kanten?

Nee daar had ik niet bij stil gestaan, laat staan als ze mijn goede kanten gaan onderzoeken. Ja dan zijn ze dus nog wel even bezig. Helaas is de psycholoog net als een arts er niet als het goed met je gaat, maar alleen als je zelf niet lekker in je vel zit.

Dus eind conclusie: ik ben nog net zo gek als voorheen en ik lul tegen de auto en de hond, maar nog niet tegen mij gordijnen. Als ik dat ga doen? Doe mij dan maar een enkeltje Pieterbaan centrum.

 

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.