Het nieuwe verpleeghuis

Het nieuwe verpleeghuis, het staat al weer een tijdje op mijn schrijflijst net als de leeftijdsshock die ik afgelopen oud en nieuw kreeg. Zoals jullie als lezers weten ben ik 18 jaar, en hoor jullie nu denken… Wat heeft die jongen voor leeftijdsshock dan?

Sinds een klein jaar, werk ik in het verpleeghuis, 2x 6 kamers en 3 appartementen… Het huis bestaat 10 jaar, het verschil is groot met de nieuwe huizen binnen de organisatie. Naast de standaard dingen die door de jaren zijn gemoderniseerd, zijn ook foutjes zoals te krappe deuren of cv installaties verbeterd. Deuren die op afstand ontgrendeld kunnen worden of juist worden geblokkeerd. Het zijn dingen die in ons gebouw niet te vinden zijn.

Dan even kort de leeftijdsshock van afgelopen oud en nieuw, ik vertel jullie even kort hoe en wat… Ik ben met oud en nieuw in Rotterdam, naast mij in de trein zit een echtpaar van rond de 30 en hun zoontje. Ik hoor het zoontje zeggen:” mama ik wil een Samsung curve TV en de playstation 4 voor mijn verjaardag, want Mark heeft die ook! ” de vader van het stel vroeg of die Mark in zijn klas zat waarop het kind zei:” Ja” was het antwoord. Ik dacht terug aan mijn jeugd, in mijn klas had maar 1 iemand een Iphone 1, de helft geen telefoon en ik een Nokia 3310 (de meest bekende tonka Nokia.) ik was trots want ik kon er mee het spel Snake spelen.

Ik verzonk in gedachten, en met een schrik kwam ik er achter dat het tijdperk Nokia, of een televisie met buik aan de achterzijde niet meer bestaat. Het nieuwe tijdperk van de smart- phone/TV, HIFI systemen is aangebroken. Spiegels die dienst doen als tablet. Het is nieuw, ik word oud… of nou ja oud, het tijdperk van de smartphone met een besturingssysteem van Android of Windows stamt uit 2008 dat houd in dat ik 10 was toen het eerste toestel op de markt kwam. Dat is raar hé om dat als 18 jarige te beseffen.

Nu neem ik met jullie een kijkje in een verpleeghuis, omdat we allemaal oud zullen worden… Over een jaar of 60 ben ik 78, en rijp voor het verpleeghuis… Jaartallen als code sloten voldoen niet meer. Ik zal ontsnappen. één GPS systeem die de verzorging vertelt waar ik ben? Dat is zo 2017, ik heb dan gewoon een smartphone met track en tracé systeem, een spiegel waarin ik mijn haren kam? Grapje zeker? Mijn spiegel kamt mijn haren voor me… Op mijn tablet vul ik in wat ik wil eten… en de computer stuurt het door naar de centrale keuken waar het machinaal zal worden bereid. Koffie drinken? Pillen? Wat zijn dat? ze spuiten 1x per maand een naald in mijn kont en dan ben ik voor de rest van de maand voorzien van mijn medicatie. Naast mijn bed hangt een scherm, op dat scherm is een poppetje afgebeeld, Harry heet hij, hij zorgt voor het wekken, en hij doet alles wat ik hem vraag, hij switcht van kanaal zet het geluid van de tv harder en zachter. Als je dit zo leest denk je toch:” waar is de verzorging gebleven.” Dat klopt ik denk dat ik over 60 jaar geen verpleegkundige of verzorgende aan mijn bed zie… Alleen machines, ik ga dus iemand missen waar ik mee kan grappen en een sigaret mee kan roken. Of die even mijn hand pakt, zullen mijn neefje en nichtje dadelijk met me skypen? en niet meer langs komen? Raar idee hé dat wat ooit zo’n goed idee was op ten duur tegen ons zou kunnen gaan werken.

Ik schrijf dit stukje niet uit protest maar omdat het door mijn gedacht schoot, ik vrees niet voor mijn baan de komende 60 jaar komt het wel goed, maar daarna? Ach dat is niet mijn ZORG.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.