Oud worden met zorg – Dag mama (Dementie)

Diep verscholen in een wereld vol hardheid, een wereld vol kwaad en de wereld die draait om de klok… Diep verscholen tussen moord, doodslag, ruzie en scheldende mensen zul je ze vinden… De verpleeghuis gang met de bewoners die vergeten, niet omdat ze dat zo graag doen maar omdat ze simpel weg geen keuze meer hebben. Als ik over deze mensen schrijf heb ik het niet over dementerende, dan heb ik het over mensen die lijden aan het dementie.

Toen we naar binnen liepen viel ons op de ruimte, een zaaltje/woonkeuken… Volgens mij was het
net zo groot als een riant appartement, rijen met stoeltjes nodigde ons uit om te gaan zitten. De lichte gingen uit, en het stuk begon. De monoloog waar drs. Sarah Blom vertelt dat ze haar moeder (mw. lijd aan de ziekte van alzheimer) niet kwijt wilt zorgen bij mij voor de tranen in mijn ogen. Eén jaar in de opleiding voor Verzorgende IG en ik leerde ineens in één avond meer over gedrag, familie, hersenen dan ik in heel mijn opleiding heb geleerd. Of dat een tekortschieting is van mijn opleiding of dat hun zo boeiend vertelde hierover, ik zou het jullie niet kunnen vertellen wel weet ik lieve lezers dat dit voor iedereen, en dan bedoel ik ook iedereen een aanrader is als je in directe kringen te maken krijgt met mensen die lijden aan dementie. Ik wil jullie even een stukje laten horen, en dat gaat over mijn vak als zorg professional en dat is dit nummer.

Het liedje geluisterd? Als je in de zorg werkt herken je dit, want lieve lezers ik werk met de naakte waarheid en ik beleef de tango op kamer 10, al is mijn tango een houterige wals op kamer 4 het principe is het zelfde. Ik wil jullie echt en dat meen ik serieus uitnodigen om dit te bekijken. Het is leerzaam voor familie, zorgprofessional, mantelzorger… Je leert anders te kijken naar dementie in het algeheel.

En als laatste van dit korte berichtje wil ik dr. David, drs. Sarah Blom en natuurlijk Mischa Blom met zijn prachtige muziek… bedanken, maar zij kunnen het niet alleen… De vrouw die in het theater stuk de vrouw speelt die lijd aan dementie mag ik ook niet vergeten en dat is Lydia van den Heuvel, deze 4 pracht mensen wil ik bedanken voor de mooie avond die jullie mij hebben bezorgd, en ik hoop van harte tot weer ziens want ik geloof dat ik nog heel veel van jullie kan leren!

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.