Wat zuster zijn met je doet? #Nurse

Als zuster word je geboren, dat is iets wat ik altijd heb moeten onthouden van mensen in dat vak…. Ook hoorde ik vaak je leven veranderd 180° wanneer je in de zorg begint, je visie op dingen veranderd… Je word er een bijzonder mens van. Sinds 2015 mag ik me student VIG noemen en sinds 2016 zorg assistent in een kleinschalige woonvorm. Ja het is allemaal wat zuster dat ben je voor je cliënten, Helpende, Verzorgende, Verpleegkundige ben je op papier. Wel doener ben je in de ogen van de maatschappij, veelzijdig vak toch? Toch word je als de zo geheten zuster allergisch voor dingen, als ik naar mij zelf kijk dan is de lijst nog niet heel lang; maar veel van mijn collega’s kunnen er een boek over schrijven.Ik neem jullie mee in een lijstje waar ik als zuster allergisch voor ben.

Ik werk hier als zuster; huh? Zuster? Je bent toch een jongen?

Grom… de 30ste keer dat ik dat hoor, stage of werk maakt niet uit ik hoor het overal terug… Ik ben een man, maar ik werk veel met mensen die als ziekte beeld dementie hebben op de zo geheten Psychogeriatrische afdelingen. Deze mensen snappen het begrip zuster, maar broeders dan krijg ik de vraag of ik de broer ben van de collega die met mij aan het bed verschijnt… Toch wil dit bij de meeste familie leden er niet in en krijg ik zeker 3x per dag de vraag huh? Zuster? Je bent toch een jongen?

Jongeren die zichzelf helemaal klem zuipen

Op feestjes herken je ze direct de jongeren die laveloos gezopen op een bank crashen, mijn nek haren gaan ervan overeind staan, ik neem me voor dat als ze kotsen dat ik niet help… Maar wie staat er hun haren vast te houden of op de grond in zijligging te leggen? Juist ja deze jongen, resultaat ik brood nuchter voor mijn gevoel… En iedereen om mij heen straal bezopen.

Collega’s die zeggen je moet stoppen met roken

luister even! Ik rook ja, dat is mijn eigen keuze, wat ik in mijn pauze doe is mijn ding… Kijk dat jij niet rookt oké prima dat is jou keuze, cliënten zijn hun hele leven in aanraking geweest met rokende mensen, als het goed is moet het niet meer gek zijn!

Soap serie’s

schreeuwend tegen de arts in een soap serie vertellen wat er nou werkelijk aan de hand is, vaak heb ik 20 minuten voor de diagnose van de acteur als een diagnose gesteld en heb ik dat al uitgebreid toe zitten lichten tegen andere, even een voorbeeld dokter Tinus kennen veel van jullie wel? Het bekende Woerkum waar Tinus zijn praktijk heeft ligt aan schuin tegenover het dorp waar ik woon, en is een half uurtje fietsen… Blinde darm ontstekingen, inwendige bloedingen, slagaderlijke bloedingen… De TV heeft de diagnose al gehoord voor dat Tinus het kan vertellen

Maar het meest verschrikkelijke vind ik nog wel dag ge-‘kanker’

Jeugd, Hagenezen, Tokkie familie’s alsjeblieft luister naar me… Kanker is die ziekte die in 2014 ongeveer 42 984 mensen uit onze levens heeft gerukt, ieder jaar neemt het aantal sterf gevallen toe… Als die ‘zuster’ kom je bij veel mensen dus ook de cliënten met kanker, dit is een stukje wat wonder zo’n bericht over een jongeren die schreeuwt voor een zaal vol publiek: “Je kanker moeder;

Meneer” Roelvink. ..denkt u wel eens na VOOR u iets roept. ..of denkt u wel eens na NADAT u iets geroepen heeft….heeft u kanker wel eens meegemaakt? ??…Weet u ik ben de beroerdste niet en ik nodig u uit!!! Kom een week met mij mee naar mijn werk….sta een week zij aan zij met mij als ik een patiënt in zorg krijg die chemotherapie moet ondergaan…sta zij aan zij met mij als mijn patiënt te horen krijgt dat hij of zij niet meer beter wordt…sta zij aan zij met mij als ik iemand was waarvan het lichaam uitgemergeld is omdat het de strijd tegen kanker verliest.

sta zij aan zij met mij als je huilende familie afscheid ziet en hoort nemen van man vrouw vader moeder dochter of zoon …sta zij aan zij met mij als je lijdzaam toeziet hoe iemand zijn laatste adem uitblaast. …misschien “meneer”Roelvink besef je dan de impact van je niet van erg veel intelligentie getuigende uitspraak……ik geef je een advies denk na voordat je iets roept waar je geen weet van hebt!!!!!!

Wij de mensen uit de zorg, zien familie’s uit elkaar vallen, zien kinderen hun moeder of vader verliezen! Excuus voor dit? Nee voor mij is er geen excuus als je scheld met kanker of het iemand toe wenst. In mijn hele leven heb ik het maar 1x geroepen en dat was naar een jongen die mij tot op het bot dwars zat, ik vroeg hem of hij wilde dat ik mezelf wat aan deed. Hij zij ja, ziedend van woede heb ik toen gezegd: “Ik dood aan eigen toe doen jij dood aan kanker, afspraak?”

deze jongen heeft nooit meer een woord tegen me gezegd. Sinds dien ben ik allergisch voor dit woord en wanneer ik het hoor in mijn directe vriendengroepen zeg ik er wat van, als neemt niet iedereen dat goed op… Dit is een ziekte geen woord om mee te schelden, denk na of kan je dat niet?

Dit was het, je kan zien dat die laatste echt veel frustratie op werk bij me, het blijft een vak apart en niet iedereen kan daar mee om gaan, gelukkig maar want anders zou iedereen zuster willen zijn 😉 tot de volgende blog.

Facebook Comments

3 comments on “Wat zuster zijn met je doet? #Nurse”

 1. Marc schreef:

  inderdaad ze zouden is moeten kappen met dat kanker, het is en blijft een ziekte helaas teveel meegemaakt.

 2. Aron schreef:

  ik rook ook en niemand die daar wat van mag zeggen want ik steek hem zelf op en daar hebben anderen het maar mee te doen toch?

 3. Merel schreef:

  zusters be like Juul we houden elkaar recht

  xx Je allerliefste collega

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.