#Prayfortheworld

Het is donderdag avond, de muziek van The Passion knalt uit mijn boxen, ik lig in bed… Ik denk terug aan het Joods museum, Charlie Hebdo, Verviers, de Thalys, Parijs, Saint Denis, Vorst, Molenbeek en België…Wie even vlug telt heb ik 9 terreuracties in Europa gepakt… Lieve dames en heren, ik schrik ervan…

Onze teller staat op 9 gebeurtenissen met slachtoffers die er niks aan konden doen, die juist hun werk hebben gedaan, of de gene die ongelukkig op de verkeerde plaats waren toen het gebeurde. Prayfortheworld tags stroomde over de sociaalmedia pagina’s het was hartverwarmend.

Het is moeilijk te bevatten… Het Joods museum in mei 2014 hierbij zijn 4 mensen omgekomen, onschuldig… Charlie Hebdo waar 17 mensen hun leven geven compleet onschuldig. Op januari 2015 twee dode, en een gewonden terreurverdachte. Opluchting, stopt dit nu eindelijk? Dan worden we opgeschrikt door een man die het vuur wil openen in de Thalys, twee mariniers hebben de man kunnen overmeesteren. We gingen lekker want ja we hadden nu al twee keer gewonnen van de terreurstrijders. Toen kwam 13 november de wereld schrok, en de hele wereld kleurde Rood, Wit en Blauw… De kleuren van Frankrijk. 130 doden vielen hier, maar nog veel groter was de groep die het beeld van doden mensen doorzeefd met kogels voor altijd bij zich zullen dragen.

Saint Denis blies een vrouw zich op bij een anti terreur actie op 18 november. Maart 2016 worden we opnieuw opgeschrikt door het bericht dat er een schietpartij is geweest, 1 doodde gelukkig wel een terreurverdachte. Salah Abdeslam, het is 18 maart 2016 en er word gezegd dat ze het grote brein achter Parijs hebben opgepakt. Opgelucht halen we adem, die eigenlijk gelijk word ontnomen één van de vertrekhallen van het vliegveld Zaventem gaat de lucht in… Daarna vind er een explosie plaats in een metro station , totaal laten 63 doodden.

Nu ben ik slecht in rekenen hoor maar al deze aanslagen hebben tot nu toe 214 onschuldige levens geijsd… Ondertussen is de Passion op de achter grond bijna afgelopen, ik hoor het maar half en ineens hoor ik de tekst die Jezus sprak gij noemt mij koning… Is het niet waar alles om draait het machtsspelletje waar we tussen zijn beland?

Lenette van Dongen, mag het verhaal vertellen over Jezus in The Passion, het verhaal word vertelt in deze tijd, meer als een miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld in eigen land. Dat komt ons bekend voor… 2000 jaar geleden was Jezus zelf ook vluchteling vertelt Lenette, en ze heeft gelijk. Tijdens de eerste wereld oorlog kwamen de 19.000 belgen ook naar Nederland, naar Amersfoort om precies te zijn.

Lenette Sprak haar laatste woorden; over de moed, het geloof… Maar één zinnetje sprak mij heel erg aan: “Dood en lijden hebben niet het laatste woord.” met deze woorden kijk ik naar de terreurdreiging, de zwaar bewapende mannen op Utrecht Centraal station. Waar ik als een kip zonder kop de trap op stuif omdat ik me niet veilig voel… Want misschien zijn wij de volgende, maar nee het klopt, de dood en het lijden heeft nooit en te nimmer het laatste woord bij niemand niet. Ik laat me niet meer leiden door de angst voor terreur, want als er iets gebeurt…

Wie ben ik… Wie ben ik als 17 jarige jongen om dat tegen te kunnen gaan. Het enige wat ik mag hopen, is dat ik niemand zal verliezen van wie ik houd op zo’n manier… Ik weet dat deze boodschap voor sommige telaat is gekomen, en ik weet ook dat de gene die ik lief heb ook zullen sterven… Maar ik hoop wel dat het menswaardig gebeurd.

“Voor mij ligt geloof en religie compleet uit elkaar”

Misschien zal mijn stukje mensen tegen de borst stuiten maar ik schrijf het toch neer. …..
Jaren geleden liep ik te wandelen met een klein handje veilig in de mijne..
We liepen langs een kerk en een paar straten later langs nog een ” mama” hoorde ik naast mij. “Er is 1 God en 1 bijbel waarom zijn er dan zoveel huizen van de domino? ” ik moest lachen om zijn verspreking, maar keek naar zijn snuitje en zag dat het hem bittere ernst was. Ja jongen daar kan ik je geen zinnig antwoord op geven.
Ik kom uit een gezin van twee geloven op een kussen, opgevoed zonder specifieke religie. Hoe leg je dan aan een kind van 5 uit wat je volwassen opvatting is over dit onderwerp?

Voor mij ligt geloof en religie compleet los van elkaar.
Om te geloven heb ik geen religie nodig. En religie is niet iets wat ik klakkeloos geloof.
Dat ik niet naar de kerk ga betekent dus niet dat ik niet geloof
Voor mij is Allah God Jaweh de hogere macht of hoe elke religie het ook noemt hetzelfde.
De bijbel de koran de thora is dat idemdito.

In mijn privé en werk vind ik het mooi om te zien als mensen kracht kunnen putten uit hun geloof in moeilijke tijden.
Heel moeilijk vind ik het als mensen anderen hun visie op willen dringen van hun religie.

Mijn persoonlijke opvatting over de vraag van mijn kind?… 1 God 1 bijbel en toch zoveel verschillende kerken. …dat wat ooit begon als 1 geloof uitgemond is door ego van mensen in religies “als ik het niet eens ben met jouw visie van geloof zet ik een nieuwe religie op bouwen een nieuwe kerk of moskee of gebedshuis en doen wij het anders en beter dan jullie” Hele oorlogen zijn uitgebroken omwille van religie. Hele volksstammen die bereid zijn om elkaar te overschreeuwen dat zij beter zijn dan de ander.

Gister zat ik aan de buis gekluisterd en zag een mens in wanhoop op zijn rug op de stoep met de armen opgeheven naar de hemel in koele bloeden doodgeschoten worden door iets wat op een mens leek maar het voor mij niet was… Een mens wat vanuit zijn geloof zijn werk deed (het letterlijk en figuurlijk bewaken van vrijheid van meningsuiting )afgeknald door een ego die gevoed door religie denkt dat hij beter is dan een ander. De ander voor hem minderwaardig niet waardig om te leven en hij superieur genoeg om dat te beslissen.

Elk jaar sta ik op 4 mei stil bij het feit dat we al eerder met zo’n malloot met radicale ideeën te maken hebben gehad. Een ego dat meende te kunnen beslissen dat bepaalde groepen mensen niet goed genoeg waren.
Elke 5 mei vier ik dat er een eind is gekomen aan deze ellende en vier ik dat we in vrijheid kunnen denken beslissen en geloven.

En nu op 8 januari na een onrustige slapeloze nacht na de beelden van gisteren wens ik iedere religie in de wereld het geloof toe dat elk mens op de wereld het vrije recht heeft om te zeggen en te geloven wat hij wil een andere visie te hebben maar dat dat niet betekent dat dat beter of slechter is.
Maar vooral wens ik alle mensen het geloof toe. Het geloof dat liefde sterker is dan ego en vrijheid belangrijker is dan je gelijk willen krijgen ten koste van alles.

Ik blijf erin GELOVEN. ……….

Door: C.A. van Veenendaal

Ook ik ben hiermee aan het eind gekomen van een lange avond. Ik ga slapen, morgen sta ik weer vrolijk bij de cliënten die gelukkig van dit alles weinig hebben mee gekregen.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.